04/04/2023

Квітка Цісик(пісні)


НЕЗАБУТНЯ КВІТКА УКРАЇНИ

4 квітня легендарній співачці Квітці Цісик виповнилося б 70 років
Повне ім'я артистки – Квітослава-Орися. Рідні і близькі її називали Квіткою. А популярність у США вона здобула під псевдонімом Кейсі – поєднання перших літер імені та прізвища – Kvitka Cisuk.
Вона народилася 4 квітня 1953 року в Нью-Йорку – в сім’ї львівських емігрантів Іванни і Володимира Цісиків. Її батько – скрипаль-віртуоз, до війни грав в оркестрі Львівської опери. З дитинства він прищеплював Квітці любов до мистецтва і навчав грати на скрипці. Але обдарованій дівчинці більше подобалося співати.


Щоб реалізувати свою мрію, Квітка вступила до Нью-Йоркської консерваторії, де отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано. Творчі інтереси Квітки були різноманітними. Вона виступала як оперна співачка, допомагала створювати шедеври багатьом всесвітньовідомим артистам. Це Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінда Ронстад, Роберт Флек та інші. Співала в одному хорі з Майклом Джексоном.
Її голос звучав у рекламних компаніях Coca-Cola, American Airlines, McDonald's. Майже 16 років вона була офіційним голосом «Форд Моторз». Багато американців і досі пам'ятають музичний джингл «Have you driven a Ford lately» у виконанні Кейсі Цісик. За це «Форд» дарував їй автомобілі. Ця ж компанія підрахувала, що голос Цісик прослухали понад 22 мільярди разів, тобто у кілька разів більше, ніж населення Землі.
Та якою б справою не займалася Квітка, вона ніколи не забувала про свою далеку Батьківщину. Тому найбільшим своїм здобутком Квітка Цісик вважала два свої україномовні альбоми. Перший диск «Квітка» вийшов у 1980 році, другий «Два кольори» – у 1989-му. Це їй коштувало майже 200 тисяч доларів. Для їхнього запису вона наймала найкращих музикантів Нью-Йорка, акомпанувала Квітці її рідна сестра Марія, а з правильну українською вимовою допомагала мама. Обидві платівки у 1990-му році були номіновані на премію «Греммі» в категорії «сучасний фольк». До України вони потрапляли здебільшого контрабандою, люди перезаписували пісні і передавали одне одному. Адже за радянських часів роботи Цісик були під забороною.
Квітка Цісик двічі була в шлюбі. Обидва чоловіки були музиканти, вони працювали над її українськими піснями. У другому шлюбі у неї народився син Едвард-Володимир, який став академічним піаністом.
У Квітки Цісик було багато планів. Вона хотіла записати третій диск з українськими колисковими. У 1983 році разом із матір’ю Квітка відвідала Україну. Вона мріяла повернутися сюди з концертами, але через страшну хворобу (рак молочної залози) її пісня залишилася недоспіваною.
Однак далекий голос України й досі лунає між нас. Нині у знаної співачки є не лише власна вулиця у Львові й зірка у сузір`ї Овна – її ім’я носить Міжнародний конкурс українського романсу (один із обов’язкових творів до виконання – це пісня з репертуару Квітки Цісик). Співачці присвячують поезії, змальовують її образ у романах і п’єсах, вона – героїня творчих вечорів, телевізійних програм і мистецьких проєктів. І кожен із нас реально й легко завжди може повернути її з небуття – увімкнувши запис дивовижних пісень Квітки Цісик.



Ти – весняна, гірська квітка,
Чиста, ніжна, як лебідка, Ім’я чудове – Квітослава, народилася ти для слави.
Голос бринить, як водограй,
Для людей – співай, співай,
Рідну пісню знаною зробила,
Дала їй – чарівнії крила.
Американська співачка відома,
Та душа – українського дому,
Батьки вселили любов до краю,
Ти співала, як пташка в гаю.
Код рідної нації у тобі,
Співала у радості і журбі,
Дуже швидко – зірка згасла,
Ти в піснях – така прекрасна !
Остання пісня Квітки – «Журавлі»,
Це крик душі – до рідної землі,
Душа журавлем здолала океани,
І повернулась до країни - мами.
Голос твій живий, магічний,
Звучатиме в пісні космічній,
Гори рідні і полонини,
Забрали дух твій із чужини.

Немає коментарів:

Дописати коментар