16/01/2024

 


Всеукраїнський день памʼяті кіборгів, захисників ДАП

16 січня вважають неофіційним Всеукраїнським днем памʼяті захисників ДАП, однак за наказом міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ, офіційним днем названо 20 січня. 

 У 2022 році урочистості набули офіційного статусу. Згідно зі спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України в системі Міністерства оборони України встановлено День вшанування захисників Донецького аеропорту, який щорічно відзначається 20 січня

Водночас самі очевидці тих подій наголошують на важливості святкування саме 16 січня.

Бої за Донецький аеропорт - одні з найзапекліших у війні на сході України - тривали з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Українські добровольці, медики та волонтери понад 242 дні протистояли окупантам у нелюдських умовах, під постійними обстрілами.

Та оборона стала символічною для українців. Захисників ДАПу назвали кіборгами самі ж окупанти, через український подвиг.

Тоді українці вкотре довели, що протистоятимуть росіянам до останнього, навіть якщо ворог  у кілька разів переважає у кількості та озброєнні.

У День памʼяті кіборгів вшановують не лише полеглих бійців, а й волонтерів та медиків, які були поряд з українськими військовими.

Немає коментарів:

Дописати коментар