26/10/2023


 26 жовтня – День гарбуза. Найбільше це свято популярне в США, але щороку поширюється світом. Гарбуз можна назвати одним із символів американської нації. Головна мета цього дня – поширювати інформацію про цілющі властивості цього продукту та його цінність для організму.

Ця традиція бере свій початок з тих далеких днів, коли перші люди оселилися на континенті. Основною проблемою для них стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина населення переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні.

Україну також не можливо уявити без гарбузів. Його можна сміливо назвати одним з атрибутів осені. Гарбуз – це джерело вітамінів та мінералів, корисних для нашого організму. 

 







Цікаві факти про гарбузи

1. Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів. Рекордний за вагою гарбуз був вирощений в Італії, а його маса склала більше тонни – 1226 кг.



2. Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі.

3. Французький дослідник Жак Картьє, першим серед європейців виявив гарбузи, прийняв їх за гігантські кавуни.

4. Всього в світі зараз існує близько 800 сортів цієї рослини, але лише чверть з них можна вживати в їжу.

5. Найбільше в світі гарбузів вирощується в американському штаті Іллінойс.  Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.

6. Гарбуз вкрай невибагливі до умов, в яких їй належить рости - цю культуру успішно вирощують по всій земній кулі, за винятком Антарктиди.

7. Гарбуз є своєрідна різним «еліксиром молодості» завдяки вмісту в ній вітамінів А і Е, що дозволяє боротися з ознаками старіння.

8. У гарбузі також міститься вітамін Т, який допомагає організму засвоювати важку їжу, що робить її прекрасним гарніром.

9. Квітки гарбуза не тільки красиві, але і цілком їстівні.

10. Гарбузовий сік є натуральним снодійним засобом.

11. М'якоть гарбуза здатна зняти біль при опіках.

12. Найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.


Немає коментарів:

Дописати коментар