18/10/2023

 






 




 1 8 жовтня у країнах світу відзначається День краватки. Це свято має неофіційний статус, однак широко відзначається не лише у Хорватії, яка вважається батьківщиною аксесуару, але й за її межами.

Вважається, що краватка у сучасному вигляді завдячує своїм походженням хорватським солдатам, які брали участь у Тридцятилітній війні 1618-1648 років. Їхня військова форма включала вишиті шийні хустки, які виготовлялись із різних матеріалів та були своєрідним розпізнавальним елементом, а також захищали від холоду. Невдовзі частина хорватських військових опинились у Франції, де їхні хустки прийшлися до вподоби королівському двору часів Людовика XIII.

Невдовзі хустки поширились й серед паризьких буржуа, діставши назву "cravate" від французького "a la Croate" – "по-хорватськи". Із французької це слово потрапило й в інші мови, зокрема й українську.

До середини XIX століття хорватські шийні хустки вже трансформувалися у краватки майже сучасного зразка. Особливої популярності вони набули в Англії – саме британські джентльмени зробили їх обов’язковим елементом одягу та винайшли десятки способів зав'язування краватки, особливо після того, як у моду увійшли сорочки з коміром. Згодом аксесуар став популярним в усьому світі.


Немає коментарів:

Дописати коментар